Ik zoek voor mijn camera een goed macro-objectief, welke is het beste?

Welk macro-objectief voor jou het meest geschikt is hangt (mede) af van het gebruik. Ga je libelles fotograferen of ben je de trotse bezitter van een uitgebreide muntencollectie; dat maakt nogal wat uit! 

Wil je insekten fotograferen (vlinders, waterjuffers etc.) dan kan je het beste werken met een objectief dat een minimaal brandpunt heeft van 90mm. Je hoeft dan niet zeer dicht bij het beestje te komen om hem groot in beeld te krijgen. Die beestjes zijn namelijk vaak nogal schuw. Een hele snelle scherpstelling is een must want stilzitten doen ze weinig. Uiteraard wil je ook dat je super scherpe foto's krijgt. Wil je het objectief ook in kunnen zetten voor portretfotografie (daar werk je namelijk ook vaak met een 100mm) dan is het fijn als je terug kunt tot diafragma f2.8 (of nog lager). Voor macrofotografie zelf speelt dat niet, daar werk je vanwege de geringe scherptediepte meestal niet met die lage f-waarden.

Zowel Sigma als Tamron hebben een objectief in de collectie dat niet duur is en hele goede foto's produceren. Let er bij de aanschaf van objectieven altijd op dat het objectief (ook) geschikt is voor full-frame camera's. Het zou jammer zijn als je bij de overstap naar full-frame jouw objectieven niet meer gebruiken kunt.

De goedkope Canon is ook een kwalitatief goed objectief. De 105 van Nikon is niet slecht maar veel te duur. Irix heeft nog een mooi 150mm objectief maar die heeft helaas geen autofocus.

Wil je een topper hebben; de macro-objectieven van Zeiss zijn echt fantastisch. Je raadt het al; ook zéér duur. Voor de echte liefhebber....