Photoshop, Photoshop Elements of Lightroom

Photoshop-CC, Photoshop Elements of Lightroom?


Een veel gestelde vraag heeft betrekking op de keuze tussen de fotobewerkingsprogramma’s Photoshop-CC, Photoshop Elements of Lightroom. Ik zal proberen om het wat makkelijk te maken om een keuze te maken tussen deze drie programma’s.
De drie programma’s komen van Adobe en zijn fantastische programma’s. Welk(e) programma(‘s) je het best kunt gebruiken hangt af van de inzet van de programma’s. Gebruik je wel alle opties of heb je alleen de basisfuncties nodig. Fotografeer je erg veel of slechts zo nu en dan? Hoeveel geld wil je er aan besteden?
 

Photoshop Elements (80 tot 100 euro)

Photoshop Elements is een koop programma; je betaalt éénmalig een bedrag en daarna kan je in beginsel onbeperkt gebruik maken van de software. Helaas is de periode waarin je gratis updates kunt krijgen beperkt tot (ongeveer) 1 jaar. Dit ga je merken als je een nieuwe camera koopt. Het programma ondersteunt dan misschien jouw nieuwe RAW bestanden niet meer; die zijn immers camera specifiek. In de praktijk betekent dit voor PSE dat een nieuwe camera vaak ook een nieuwe versie van PSE betekent. Daar kan je dan weer ongeveer 5 jaar mee vooruit. Dit komt neer op een kostenplaatje van ongeveer 20 euro per jaar. Rond september komt er een nieuwe versie van PSE.

Ik werk al vele jaren met dit programma. Het is een programma dat enorm veel te bieden heeft voor fotografen. Persoonlijk werk ik er net wat liever mee dan met de grote broer ervan; Photoshop-CC. Het is wat gebruiksvriendelijker. Uiteraard bied Photoshop-CC meer mogelijkheden, dat is echt een programma dat gericht is op de professionele beeldbewerker. Maar voor de gemiddelde (hobby) fotograaf biedt Photoshop Elements meer dan voldoende mogelijkheden.
Mocht je stuiten op de grenzen van het programma dan zal je merken dat de overstap van PSE naar Photoshop-CC vrij makkelijk is omdat de opbouw van de programma’s niet zo heel veel verschilt. Je kunt dus eerst beginnen met PSE en op een later moment alsnog de overstap maken naar Photoshop-CC.
 

Photoshop-CC (samen met Lightroom nu rond de 13 euro/maand)

Jaren geleden waren zowel Photoshop-CC als Lightroom ook koop programma’s. Adobe heeft - mede door de ongeremde kopieerdrift van gebruikers - een paar jaar gelden besloten om het programma alleen nog aan te bieden op huurbasis. Je betaalt een bedrag per maand en mag het programma downloaden en gebruiken. Als er updates zijn dan mag je die gratis downloaden, je hebt dus altijd de meest recente versie tot je beschikking. Een nieuwe camera kopen hoeft dus niet langer te betekenen dat je ook nieuwe software moet aanschaffen.
Voor de 13 euro per maand krijg je een pakket waarin ook Lightroom zit. Je hebt dan dus beide programma’s tot je beschikking. Dadelijk ga ik in op het programma Lightroom.

Photoshop-CC is nog steeds de absolute marktleider op het gebied van fotobewerkingssoftware. Pas de laatste jaren komt er wat concurrentie maar geen daarvan kan tippen aan Photoshop-CC. Het is een fantastisch programma, bijna onbegrensd wat mogelijkheden betreft en zelfs voor de meest veeleisende fotogaaf biedt dit programma voldoende mogelijkheden.
Die enorme hoeveelheid mogelijkheden heb je waarschijnlijk niet nodig, tenzij je het programma niet alleen gebruikt als fotograaf maar ook als grafisch ontwerper. Maar mocht je ze nodig hebben….
 

Lightroom-Classic

Lightroom is samen met Photoshop-CC alleen nog op huurbasis te verkrijgen. Dat is erg jammer want samen met PSE vormde de koopversie van Lightroom een perfect duo. Je had voor ongeveer 130 euro (Lightroom koopversie) en 100 euro (PSE) een perfect samenwerkend duo. Helaas, dit is niet meer.

Lightroom is een perfect programma voor het verwerken van grote hoeveelheden foto’s. Dit maakt het programma zeer geschikt voor enthousiaste amateurs en/of professionele fotografen. De manier van werken met grote hoeveelheden foto’s - het bekijken, uitzoeken, bewerken en opslaan - gaat met Lightroom echt ideaal. Het is een programma dat gebouwd is rond de workflow van de beroepsfotograaf. Het is dus ook gericht op de handelingen die je vaak verricht.
Wij gebruiken dit programma al vele jaren en als er foto’s gemaakt zijn is de eerste handeling importeren en bewerken in Lightroom.
Alleen de foto’s die meer dan een gemiddelde behandeling nodig hebben - voor serieus kloonwerk is het bijvoorbeeld minder geschikt - krijgen nog een nabehandeling in Photoshop-CC. Ook voor werken in lagen moet overgestapt worden naar Photoshop.
De samenwerking tussen beide programma’s is ideaal. Je doet eerst de standaard werkzaamheden in Lightroom, switcht over naar Photoshop-CC en uiteindelijk kom je weer terug bij Lightroom, klaar voor de volgende foto.
De reden om te gaan werken met Photoshop-CC is wat ons betreft gelegen in het feit dat je Lightroom wilt hebben en Photoshop-CC er gratis bij krijgt. Als je Photoshop-CC al hebt koop je natuurlijk geen Photoshop Elements.
Voor Lightroom geldt hetzelfde als voor Photoshop-CC; je betaalt per maand maar je hebt dan wel automatisch de meest nieuwe versie tot je beschikking.
 

Conclusie:

Fotografeer je zo nu en dan en heb je niet al te veel foto’s om te bewerken dan lijkt PSE het meest geschikte programma; veel mogelijkheden tegen geringe kosten.
Als je serieus fotografeert en dus veel foto’s te bewerken hebt is Lightroom het aangewezen programma. Het is echt een heerlijk snel werkend programma. Voor nabewerking heb je tevens Photoshop-CC tot je beschikking.
Vind je het nabewerken van foto’s erg leuk of ga je meer de richting op van het grafisch ontwerp dan kies je voor Photoshop-CC. Je hebt dan alle tools die er zijn tot je beschikking. Lightroom is dan de kers op de taart.

pdf icoontje