Lightroom is het ultieme fotobewerkingsprogramma voor professionele fotografen en serieuze amateurs. Lightroom maakt het mogelijk om (RAW) foto's snel te archiveren, te bewerken en klaar te maken voor afdrukken of plaatsing op website's. Tijdens onze cursus leer je in 10 lessen werken met de modules van Lightroom die archiveren en bewerken behandelen.

Tijdens de lessen werk je op één van onze computers. Om thuis te kunnen oefenen moet je zelf ook beschikken over een computer met daarop Lightroom geïnstalleerd. Dat hoeft niet de nieuwste versie te zijn maar we adviseren wel versie 4 of hoger. Lightroom vereist wel een goede vaardigheid in het navigeren naar (foto)bestanden op de computer!

Kleine groepen

Wij werken altijd met groepen van maximaal 6 cursisten zodat we alle tijd hebben om onze cursisten individueel te begeleiden. Daarnaast krijg je een naslagwerk mee naar huis zodat je na afloop van de lessen alles nog eens rustig na kunt lezen. Mocht je ondanks onze lessen en het naslagwerk nog op problemen stuiten dan is er tijdens de lessen voldoende tijd om daar op in te gaan.

Wat komt aan de orde?

Deze cursus kent 10 bijeenkomsten. Twee daarvan zijn oefenbijeenkomsten. Aan de orde komt bij deze cursus onder andere:

  • de vensters van de modules 'Bibliotheek' en 'Ontwikkelen'
  • foto's importeren
  • systemen van archiveren en terug vinden
  • optimaliseren van foto's
  • werken met gradueel filters
  • werken met aanpassingspenselen
  • maken van uitsnedes en rechtzetten van foto's
  • exporteren van foto's
  • synchroniseren van foto's

Lightroom is 100% in de cloud

Voorheen was het mogelijk om de applicatie 'Lightroom' los aan te schaffen. Je betaalde dan eenmalig een bedrag en kon dan die software in beginsel oneindig lang gebruiken. Dat systeem heeft Adobe helaas losgelaten; ze werken nu met een systeem waarbij je de software moet 'huren'. Je betaalt per maand een bepaald bedrag. Voor Photoshop en Lightroom samen (het fotografenpakket) is dat (NU) ongeveer 13 euro per maand. Die betaal je dus onafhankelijk van de vraag of je het programma gebruikt of niet.

Wij werken hier met computers waarop de 'oude' versie is geinstalleerd, dus niet de cloud versie. Tot nu toe zijn er gelukkig nog nauwelijks verschillen tussen beide versies.

Lestijden en data

We gaan starten met de eerste reeks van vijf lesssen op woensdagavond 9 oktober 2019. De daarop volgende lessen zijn op 30 oktober, 13 en 27 november en tenslotte 4 december. Dan nemen we even een maandje vrij (Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw vieren) en gaan we in januari 2020 verder met de tweede reeks van vijf lessen. De data daarvan plaatsen we binnenkort op de website, maar ook deze reeks gaan we geven op de woensdagavond.

De lessen worden gegeven op de woensdagavond van 19:45 tot 22:00 uur bij ons aan de Arnhemsestraatweg 24 te Velp.

Kosten van deze cursus

Deze cursus kost 250 euro. Dit is inclusief het naslagwerk (> 195 pagina's!) en natuurlijk de koffie en/of thee die je bij ons drinkt.