Lightroom is het ultieme fotobewerkingsprogramma voor professionele fotografen en serieuze amateurs. Lightroom maakt het mogelijk om (RAW) foto's snel te archiveren, te bewerken en klaar te maken voor afdrukken of plaatsing op website's. Tijdens onze cursus leer je in 10 lessen werken met de modules van Lightroom die archiveren en bewerken behandelen.

Tijdens de lessen werk je op één van onze computers. Om thuis te kunnen oefenen moet je zelf ook beschikken over een computer waarop Lightroom is geïnstalleerd. Dat hoeft niet de nieuwste versie te zijn maar we adviseren wel versie 4 of hoger. Lightroom vereist wel een goede vaardigheid in het navigeren naar (foto)bestanden op de computer!

Kleine groepen

Wij werken altijd met groepen van maximaal 6 cursisten zodat we alle tijd hebben om onze cursisten individueel te begeleiden. Daarnaast krijg je een naslagwerk mee naar huis zodat je na afloop van de lessen alles nog eens rustig na kunt lezen. Mocht je ondanks onze lessen en het naslagwerk nog op problemen stuiten dan is er tijdens de lessen voldoende tijd om daar op in te gaan.

Wat komt aan de orde?

Deze cursus kent 10 bijeenkomsten. Aan de orde komt bij deze cursus onder andere:

 • de vensters van de modules 'Bibliotheek' en 'Ontwikkelen'
 • foto's importeren
 • systemen van archiveren en terug vinden
 • optimaliseren van foto's
 • werken met gradueel filters
 • werken met aanpassingspenselen
 • maken van uitsnedes en rechtzetten van foto's
 • exporteren van foto's
 • werken met exporteer voorinstellingen
 • synchroniseren van bewerkingen
 • werken met verzamelingen en deelverzamelingen

Lightroom is (bijna) 100% in de cloud

Voorheen was het mogelijk om de applicatie 'Lightroom' los aan te schaffen. Je betaalde dan eenmalig een bedrag en kon dan die software in beginsel oneindig lang gebruiken. Dat systeem heeft Adobe helaas losgelaten; ze werken nu met een systeem waarbij je de software moet 'huren'. Je betaalt per maand een bepaald bedrag. Voor Photoshop en Lightroom samen (het fotografenpakket) is dat (NU) ongeveer 13 euro per maand. Die betaal je dus onafhankelijk van de vraag of je het programma gebruikt of niet.

Wij werken hier met beide versies; computers waarop de 'oude' versie is geinstalleerd, maar ook de cloud versie. Tot nu toe zijn er gelukkig nog nauwelijks verschillen tussen beide versies. Voor alle duidelijkheid; wij behandelen Lightroom Classic, dus de desktop variant, niet Lightroom (mobiel).

Lestijden en data 2019 

Deze cursus is vol!

De lessen worden gegeven op de woensdagavond van 19:45 tot 22:00 uur bij ons aan de Arnhemsestraatweg 24 te Velp. We gaan starten met de nieuwe reeks lessen op 15 januari 2020.

De volgende lesdata hebben wij ingepland:  15 en 29 januari, 12 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april, 13 en 27 mei en tot slot 10 juni.

Lestijden en data 2020

Na de zomervakantie van 2020 starten wij opnieuw met de cursus Lightroom. Van de eerste vijf lessen zijn de cursusdata bekend. De cursus gaat gegeven worden op de woensdagavond en de volgende dagen staan ingepland: 23 september, 7 en 28 oktober, 11 en 25 november. De overige 5 lessen worden gegeven in het nieuwe jaar, in elk geal ook op de woensdagavond.

Kosten van deze cursus

Deze cursus kost 250 euro. Dit is inclusief het naslagwerk (> 195 pagina's!) en natuurlijk de koffie en/of thee die je bij ons drinkt.